Volvo XC90 – Villa, vovve och ett lejon

IMG_0146
IMG_0144
IMG_0133
IMG_0124
IMG_0120
IMG_0119
previous arrow
next arrow
IMG_0146
IMG_0144
IMG_0133
IMG_0124
IMG_0120
IMG_0119
previous arrow
next arrow
”Herrejävlar”. Detta var min reaktion när jag äntligen stod bredvid det silvriga kolossala fordonet som jag skulle ha möjligheten att provköra. Jag visste ju om att XC90 är en stor och fager bil, absolut. Men att bilen får elefanter att se mesiga ut i jämförelse och att fronten är så attraktiv att Victoria Secret modeller ser trista ut i jämförelse var jag inte beredd på. Det tog bara några få minuter tills jag kom fram till en viktig realisation – jag är kär.  

Test: Volvo XC90

Årsmodell: 2018
Motor: 2-liters dieselmotor, 190hk
Kraftöverföring: Åttastegad automatlåda, fyrhjulsdrift.
Toppfart: 200 km/h
Vikt: 2175 kg
Pris från: 542000kr

Volvo har de senaste åren försökt lämna deras stämpel som medioker familjetransportör och istället inriktat sig på premiummarknaden. Volvo XC90 är ett lysande exempel på denna förändring. Bilen doftar champagne och strandhus i Marbella. Väl bakom ratten sitter du som en kung, nedsjunken i de svarta lädersätena. Framför dig har du ett välplanerat och stilrent instrumentbräde med en stor touch-display som tillåter dig styra alla dess tekniska finesser utan att behöva använda dig av klumpiga knappar. Det absolut bästa med interiören i XC90 är att den är visuellt simpel. Ett återkommande fenomen hos många lyxbilar är att de är fullproppade med knappar för att styra alla dess tekniska leksaker, men i XC90 är touch-skärmen i huvudfokus och genom den kan du styra nästintill bilens alla funktioner.

Maktfylld känsla

Volvo XC90 ger en känsla av makt. Bilen har pondus. När jag gled neråt längs de skånska motorvägarna fann jag mig själv nynnandes Ludacris hitlåt: ”Get out the way”. Vilket är den perfekta låten för att beskriva dina känslor när du manövrerar detta mäktiga fordon. Närmast kan scenariot jämföras med när ett blodtörstigt lejon hänsynslöst jagar sina byten på den öppna savannen. Tyvärr var provbilen utrustad med den beprövade D4-motorn, vilken levererar 190 hästkrafter. 190 hästkrafter räcker inte till när bilen i fråga väger över två ton. Vid högre hastigheter känns bilen oerhört slö, vilket inte fungerar när bilens andra aspekter får den att framstå som en häftig jägare. Tänk er ett lejon med brutna bakben, lejonet kommer aldrig komma ikapp de stackars gasellerna. Lyckligtvis erbjuder Volvo ett brett sortiment av motorer så om du är ute efter att känna dig som ett av savannens mäktigaste djur på motorvägarna, rekommenderar vi att du väljer ett starkare alternativ.

Ett fascinerande faktum med Volvo XC90 är att den gör allting bra. Du kan njuta av att köra mil efter mil på motorvägen eller pumpa upp adrenalinet genom att bestiga snöklädda berg. Vill du ha med familjen eller ett kompisgäng på dina äventyr så är det inga problem. Bilen har sju säten och en bagagelucka så stor att IKEA kunnat använda bagageutrymmet som varulager. Vidare bjuder XC90 på en skön och jämn gång, vilket gör resan till en fröjd; både för dig och dina medpassagerare.

Vi älskar Volvo XC90. Denna häftiga SUV bevisar att Volvo kan mycket mer än att bara tillverka mediokra kombibilar åt medelsvensson. Så länge du inte planerar att ta med XC90:n på en track-day så är vi säkra på att den klarar nästintill allt. Det mäktigaste av allt är att Volvo lyckats få en 22-åring att stå och dregla över en familjebil. Och varför skulle jag inte? Denna bil är trots allt det närmaste jag kommer komma att äga ett lejon.

Körglädje 6/10 

 

Komfort 9/10

 

Lust att äga 9/10

 

Exteriör 9/10

 

Interiör 8/10

 

Praktikalitet 9/10

 

 

Sammanfattning
8.3
Volvo XC90 har ändrat vår syn på Volvo för alltid. Vi är mäktigt imponerade Volvo!

Vill du läsa mer?
Recension: Volvo V60 – Villa, vovve och VolvoKommentarer inaktiverade.